Welke afwerking past het beste bij jouw houten vloer?

Welke afwerking past het beste bij jouw houten vloer?

Door Redactie / 25-05-2024

Een houten vloer heeft veel invloed op de sfeer in huis. Niet alleen de houtsoort en het legpatroon speelt hierbij een grote rol, maar ook de afwerking van de vloer. Er zijn verschillende soorten afwerkingen die de uitstraling van het hout kunnen veranderen en het materiaal kunnen verduurzamen. In dit artikel bespreken we verschillende behandelmethodes zodat je gemakkelijker kunt bepalen wat het beste bij jouw houten vloer past.

 

Hout behandelen met olie

Door te kiezen voor een afwerking met olie, behoud je de natuurlijke uitstraling van een authentieke houten vloer. Olie dringt diep door in het hout wanneer het met de juiste zorg en apparatuur wordt aangebracht. Je kunt deze klus dus het beste overlaten aan een professional. Via vanhoudtvloeren.nl kun je hier een vrijblijvende offerte voor aanvragen. Het is wel belangrijk om te weten dat olie geen goede bescherming biedt tegen vocht, vuil of beschadigingen.

Hout behandelen met hardwax

Hardwax geeft een resultaat dat wat wegheeft van olie, maar de vloer beter beschermt. De structuur van het hout blijft zichtbaar en de natuurlijke houtkleur komt echt tot leven. De wax vormt een duurzame beschermlaag die de vloer prima beschermt tegen vocht, vuil en beschadigingen. Het is (net als bij olie) wel belangrijk om de vloer goed te blijven onderhouden.

Hout behandelen met lak

Lak vormt een sterke beschermlaag op de vloer, waardoor het hout heel wat jaren mooi blijft. Het is ook een ideale behandeling om een oude houten vloer weer een nieuw leven in te blazen. Je kunt de houten vloer renoveren door het helemaal te laten schuren, beschadigingen te laten repareren en het oppervlak vervolgens te laten polijsten. Daarna worden er drie lagen lak aangebracht voor een optimale bescherming. Het hout is nu beter bestand tegen beschadigingen en vocht zal niet zomaar meer in het oppervlak trekken. Dit is bijvoorbeeld erg handig als je een houten vloer in de keuken gebruikt.

Combinatie van olie en lak

De laatste mogelijkheid is om te kiezen voor een combinatie van olie en lak. Hierbij wordt de vloer eerst behandeld met een laag olie om de natuurlijke kleur en structuur te benadrukken. Vervolgens wordt er een sterke laklaag aangebracht voor goede bescherming en een duurzaam eindresultaat. Dit is het beste van twee werelden!

Welke behandelmethode spreekt jou het meeste aan? Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar de uitstraling van de afwerking, maar ook om de duurzaamheid in overweging te nemen.