Waar kun je je internetrouter plaatsen in je interieur?

Waar kun je je internetrouter plaatsen in je interieur?

Door Redactie / 15-11-2023

Er zijn nog maar weinig huishoudens zonder internetabonnement. Of je nu goedkoop internet hebt of een luxer abonnement voor kabelinternet of glasvezelinternet, je krijgt altijd een router die je ergens kwijt moet. Hoe die eruitziet en hoe groot hij is, daar heb je zelf geen keuze in, dus je zit ermee opgescheept. Mooi is anders vaak, en er is alle reden om je router zo goed mogelijk te willen verstoppen zodat hij zich niet in het zicht bevindt. Maar daar moet je dan tegelijkertijd ook weer voorzichtig mee zijn. We leggen uit waarom en geven een aantal tips voor het op een juiste manier verstoppen van je router in je interieur.

Signaal heeft ruimte nodig

Het probleem van het verstoppen van je router, is dat je de kwaliteit van je draadloos internet (je wifi dus) er negatief mee kunt beïnvloeden. Het signaal heeft namelijk wat ruimte nodig om voor een goede dekking te kunnen zorgen. Dat betekent dat het inbouwen van je router achter grote objecten misschien een handige oplossing lijkt, maar in de praktijk voor problemen kan zorgen. Verstop je hem achter een ander elektronisch apparaat zoals een televisie, dan bestaat de kans dat dit voor verstoring van het signaal van de router gaat zorgen. Daarnaast wordt ook nog eens afgeraden om je router op de grond te plaatsen, onder andere omdat dat de kans op een goede dekking in de weg zit. Kortom: je moet hem dus ook nog ergens op zetten.

Afhankelijk van waar het signaal binnenkomt

Nu is het ook nog per se zo dat je volledig de vrije hand hebt in waar je je router neerzet. Je bent immers afhankelijk van de plek waar het internetsignaal je woning binnenkomt. Voor veel mensen is dit in de woonkamer, wat betekent dat je je router in je woonkamer kwijt moet. Daarbij word je ook nog eens gelimiteerd door de lengte van de kabel tussen de router en het ontvangstpunt. Natuurlijk is het wel mogelijk om voor een langere kabel te zorgen, maar die kabel wil je eigenlijk ook buiten het zicht wegwerken. Bij sommige woningen komt het internetsignaal echter binnen in de meterkast. Dan is dat de aangewezen plek voor je router. Het voordeel hiervan is dat hij sowieso buiten zicht staat. Wel staat hij ingebouwd, wat van negatieve invloed kan zijn op het signaal.

Tips voor het verstoppen van je router in je interieur

Stel, je moet je router ergens in je woonkamer kwijt en je wilt hem daar verantwoord uit het zicht laten verdwijnen. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen doen, is hem verstoppen achter een gordijn. Ook kun je gebruikmaken van je meubilair door hem daarachter te laten verdwijnen, maar zorg er dan wel voor dat hij niet te laag staat, zodat hij weliswaar niet in het oog springt, maar wel de ruimte krijgt om zijn signaal te verspreiden. Een andere optie is hem verstoppen achter een fotolijstje van enig formaat. Eventueel kun je hem ook nog in een mand of decoratieve doos met openingen plaatsen om hem uit het zicht te laten verdwijnen.

Belangrijk is dat je eerst bepaalt wat de beste plek is voor je router om voor een goede dekking van de wifi in huis te zorgen. Dit moet je even uitproberen. Een zo centraal mogelijke plek is het beste. Als je die plek bepaald hebt, kun je gaan kijken wat je kunt doen om hem daar (in de buurt) zo onopvallend mogelijk te plaatsen.